Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - to idealne danie dla osób zabieganych, które mają niewiele czasu na gotowanie. Każdemu zdarzają się takie dni w tygodniu, kiedy do zrobienia jest dużo, a czasu coraz mniej. Jednak nawet wtedy nie rezygnujmy z przygotowywania sycących i pełnowartościowych posiłków. Dzisiejsza propozycja nie zajmie wam dłużej niż 20 minut, a zjecie pyszny i zdrowy obiad. Danie tradycyjnie przygotowuje się na śmietanie, jednak jeśli dbacie o linię, z powodzeniem możecie zastąpić ją jogurtem naturalnym. Jeśli chcecie, żeby danie było bezglutenowe, zamiast zwykłego sosu sojowego użyjcie sosu tamari.
*Oryginalny przepis znaleziony w książce "Pysznie bez glutenu".
Składniki (dla 2-3 osób):
200g kaszy gryczanej
300g pieczarek
1 cebula
300 ml śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (tamari)
2 łyżki oliwy
szczypta soli, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, dodaj je do zeszklonej cebuli. Polej pieczarki sosem sojowym i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut - do momentu aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zmiękną.
3. Do przygotowanych warzyw wlej śmietanę (powinna być w temperaturze pokojowej), całość wymieszaj, dopraw pieprzem i jeśli potrzeba, odrobiną soli (danie jest już słonawe od sosu sojowego).
4. Jeśli chcesz żeby sos był rzadszy, dolej trochę mleka i doprowadź do wrzenia. Podawaj sos z ugotowaną kaszą gryczaną.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczne i sycące danie. Możecie je zmodyfikować, dodając pierś kurczaka do sosu, ale w wersji bezmięsnej smakuje naprawdę pysznie. Moja ocena: 9/10.
Julka: Wszelkie sosy z dodatkiem pieczarek są dobre, ale ten tradycyjny jest chyba najlepszy. Jeśli chcecie, żeby sos był bardziej wyrazisty, dodajcie do niego tymianek. Moja ocena: 10/10.
Czasami robię takie danie, smakowite:)
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco! Lubię takie sosy :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis :-) musi smakować :-)
OdpowiedzUsuńjak za starych dobrych czasów:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :D
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste danie w sam raz na obiad w tygodniu :)
OdpowiedzUsuń